Społeczność GRMG: z tematu: Istnieją historie prawdziwe/nieprawdziwe - Społeczność GRMG

Skocz do zawartości

• 4 Stron +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

z tematu: Istnieją historie prawdziwe/nieprawdziwe

#61 Użytkownik jest niedostępny   Jamajczyk 

Napisany 25 grudzień 2011 - 18:56

. . . dlatego uwazam ze prawda istnieje wewnatrz jakiegos modelu, a nie poza, poza rzeczy sa nijakie, ani prawdziwe ani nieprawdziwe, w modelu sa prawdziwe i nie prawdziwe, ale model nie jest prawdziwy z samej zasady bycia modelem, mozna go zakwestionowac

Ten post był edytowany przez Jamajczyk dnia: 25 grudzień 2011 - 19:00

#62 Użytkownik jest niedostępny   Adrian Ficek 

• LocationPoznań

Napisany 26 grudzień 2011 - 13:58

Jamaj już ci pisałem nie rozróżnisz UMYSŁEM co jest prawdziwe a co nie.

sportowcy stosują trening mentalny. wyobrażają sobie że ćwiczą i ich układ nerwowy na to reaguje, rozwijają się! nie w tak dużym stopniu jakby naprawdę ćwiczyli, ale rozwijają się.

na psychologii sportu mówili mi, że kiedyś zrobiono taki eksperyment: 3grupy rzucające do kosza. zmierzono celność na początku. później jedna grupa ćwiczyła, druga umysłem wizualizowała, trzecia nic nie robiła.

w pierwszych dwóch grupach odnotowano wzrost celności, w trzeciej grupie nie.

nie próbuj złapać umysłem prawdy/rzeczywistości czy jak to nazwiesz. bo to niemożliwe, każdą prawdę umysłową mógłbyś podważyć.

kieruj się intuicją.

i zadaj sobie pytanie po co ty tak musisz wiedzieć co jest prawdą? do czego ci to potrzebne? bo gdzieś w tym jest cała istota twoich poszukiwań.

#63 Użytkownik jest niedostępny   Jamajczyk 

Napisany 26 grudzień 2011 - 15:59

fighetr nie wiem jaka emoecja sie kierowales ale napisales to samo co ja wyzej ;] pozatym intuicja jako taka nie istnieje jest tylko poddanie sie tao

Ten post był edytowany przez Jamajczyk dnia: 26 grudzień 2011 - 16:01

#64 Użytkownik jest niedostępny   Jamajczyk 

Napisany 27 grudzień 2011 - 17:23

Mylilem sie przepraszam, miales racje prawda istnieje i ja widziales, hehe,

#65 Użytkownik jest niedostępny   Adrian Ficek 

• LocationPoznań

Napisany 27 grudzień 2011 - 23:06

Zobacz postJamajczyk, o 26 grudzień 2011 - 15:59, powiedział:

fighetr nie wiem jaka emoecja sie kierowales ale napisales to samo co ja wyzej ;] pozatym intuicja jako taka nie istnieje jest tylko poddanie sie tao

znudzeniem wałkowania tematu, tym się kierowałem.

intuicja, poddanie się tao, chaos, oświecenie, czy karma to tylko słowa.

Zobacz postJamajczyk, o 27 grudzień 2011 - 17:23, powiedział:

Mylilem sie przepraszam, miales racje prawda istnieje i ja widziales, hehe,

ty też widzisz prawdę tylko ją podważasz. jak to Jezus mówił: "patrzycie a nie widzicie". życzę ci żebyś wreszcie spojrzał i zobaczył, bez włączania umysłu który wszystko ci pieprzy.

#66 Użytkownik jest niedostępny   Jamajczyk 

Napisany 28 grudzień 2011 - 15:12

znudzeniem wałkowania tematu, tym się kierowałem. - tez to czuje : P

prawda nigdy nie zostanie sposrzezona przez osobowosc dlatego dla umyslu zostawilem sobie formulke ze prawda nie istnieje zeby sie w skrajnych sytuacjach nie pierdolic jak robie to tutaj

pozdrawiam

#67 Użytkownik jest niedostępny   Mikka 

Napisany 28 grudzień 2011 - 19:17

Zadna historia nie jest obiektywnie prawdziwa bo to zalezy od kontekstu i od osoby ktora ma dana historie, tego co to dla niej znaczy i czy dla niej jest prawdziwa. Wlasna prawda.

#68 Użytkownik jest niedostępny   Jamajczyk 

Napisany 05 luty 2012 - 03:15

Juz umiem to przekazac,

iluzja == umysl - prawda == mozg

teraz wyobraz sobie prawde ktora ci przekazuje

w momencie gdy myslisz o mozgu, robisz obraz czegos co jest teraz, jednakze obraz niejest tym co reprezentuje, i choc mozg jest prawdziwy to obraz ktory go stworzyl juz nie jest tak samo prawda o ile istnieje w swiecie zewnetrznym o tyle w umysle jest ledwo jej naznaczeniem

gorzej jak pozbedziesz sie konceptu swiata zewnetrznego, to i ten koncept sie pierdoli, dlatego rpawda nie istnieje

#69 Użytkownik jest niedostępny   Jamajczyk 

Napisany 19 luty 2012 - 15:03

będąc rybą w akwarium możesz pływać po nim i patrzeć na niego z różnych punktów ale dalej jesteś w akwarium
idea poznania prawdy opiera się na doświadczeniu a nie na braniu tego co ktoś inny napisał bo z punktu ryby która nigdy nie była poza akwarium to że ptaki latają może okazać się mistyczne

tak ale ryba ktora wezmie mikroskop zobaczy ze i akwarium i niebo jest zrobione z atomow i moze wyjsc ponad obydwa koncepty
wtedy zyjac schematem atomow i budujac swiat na podstawie bycia w akwarium bedzie tak naprawde z poza niego, bo mozna wyjsc z akwarium albo mozna w nim zostac i byc nadal oswieconym. dlatego prawda nie istnieje bo mozna tak wychodzic ponad w nieskonczonosc, a punktem oparcia jest jedynie system ktory ocenia system

dlatego prawdy nie ma, blednie na to spojrzales bo gdybys powiedzial, niebo - to jest "TA" mistyczna prawda to ja ci znajde wyzsza i twoja bedzie o kant dupy, i tak mozna do usranej smierci i jeszcze dluzej co wlasciwie sie dzieje i nazywane jest bogiem

dlatego tez istnieja takie rzeczy jak ciemnogrod bo mozesz sobie wybrac prawde w ktorej chchesz wierzyc, bo to ze uznasz ze wojny nie sa potrzebne nie oznacza ze kiedys nie byly i tyle proste jak drut to nie oznacza ze wojny powinny znizknac to oznacza ze jak ty tam pojdziesz to pokazesz im inna prawde, albo bedziesz mial wizje i okaze sie ze jednak ta wojna jest dla kogos potrzebna z innego wzgledu i twoja prawda wtedy sie jebnie w przedbiegach, ja naprawde nie staram sie zrozumiec swiata bo to nie ma najmniejszego sensu, staram sie zrozumiec siebie, bo w tym mam jakies szanse i podazac za swiatem ktory mi pokazuje czym jest w danej chwili a ja dobieram sie do niego na podstawie moich wlasnych przemyslen ktore nijak prawdziwe nigdy nie beda nawet jesli sa

Ten post był edytowany przez Jamajczyk dnia: 19 luty 2012 - 15:16

#70 Użytkownik jest niedostępny   Jamajczyk 

Napisany 19 luty 2012 - 15:20

wie3sz ktos mi powie "Jestes czlowiekiem" a ja mu powiem ze nie, i co ty na to, jakim prawem ten ktos ma mi mowic ze nie mam racji? bo prawda istnieje? Bo istnieja historie prawdziwe? Zacytuje stacha, dla kogo? Pawel pojechal z mapy "JA" i zgeneralizowal to na caly koncept, co mnie wyraznie kole w oczy, niezgadzam sie :D

#71 Użytkownik jest niedostępny   Adrian Ficek 

• LocationPoznań

Napisany 19 luty 2012 - 16:33

po co ty to ciągle drążysz? jaki jest twój cel? co chcesz osiągnąć/zrozumieć czy coś w ten deseń?

cały czas wychodzisz z umysłu do tego tematu, a przecież prawda to jest wyższy poziom niż logiczny umysł.

#72 Użytkownik jest niedostępny   Jamajczyk 

Napisany 19 luty 2012 - 17:25

fighter juz nie wazne

poza tym dlaczego, po co? bo czuje ze musze, ze chce i tyle

Ten post był edytowany przez Jamajczyk dnia: 19 luty 2012 - 17:25

#73 Użytkownik jest dostępny   Krzysztof Gonia 

• LocationWrocław/Żary

Napisany 19 luty 2012 - 17:31

Jamaj dyskutuje sam ze sobą i po prostu zgadza się lub nie zgadza ze swoimi własnymi teoriami i...

Zobacz postJamajczyk, o 19 luty 2012 - 15:03, powiedział:

i tak mozna do usranej smierci

KOCHAJzycie

#74 Użytkownik jest niedostępny   Jamajczyk 

Napisany 19 luty 2012 - 17:58

krzysiu thank you w koncu ktos kto rozumie ze robie to tylko dla siebie i nie ma o to do mnie pretensji

#75 Użytkownik jest niedostępny   Adrian Ficek 

• LocationPoznań

Napisany 19 luty 2012 - 18:39

to sorry, myślałem, że oczekuje od nas jakiejś odpowiedzi itp.

miłego dyskutowania ze sobą i dojścia do jakichś wniosków które pogodzą obie osobowości więc życzę.

#76 Użytkownik jest dostępny   Krzysztof Gonia 

• LocationWrocław/Żary

Napisany 19 luty 2012 - 18:40

To co napisałem wynikało z czego innego. Uważam, że nie rozmawiasz z kimkolwiek z nas ale odpowiadasz ciągle na to co masz w swojej głowie, na to co sądzisz o tym co ktoś napisał i co sądzisz o tym sądzeniu i tak m kółko szukasz rozwiązania w swoim własnym modelu. Nawet gdy ktoś pokazuje Ci niespójność w tym co piszesz albo pokazuje, że wyciągasz wnioski, które nie wynikają z tego co chciał przekazać, przełączasz się na inny model i dalej dyskutujesz sam ze sobą.

Dlatego nie widzę np. sensu odpowiadania Ci w tym temacie i napisałem co napisałem. Co prawda to forum dyskusyjne i uważam, że do rozmów z samym sobą bardziej nadają się 'przemiany' ale nie ja tu zarządzam.

I tak dodam coś do tematu.
Prawda a racja to zupełnie dwa inne schematy. Bo rację może mieć ktoś i wtedy drugi ktoś jej nie ma. Prawdę może mieć każdy.

Zobacz postFighter11, o 19 luty 2012 - 18:39, powiedział:

to sorry, myślałem, że oczekuje od nas jakiejś odpowiedzi itp.

też tak myślałem, przeszło mi - szybka zmiana jak to w NLP hahahaha

Ten post był edytowany przez Krzysztof Gonia dnia: 19 luty 2012 - 18:47

KOCHAJzycie

#77 Użytkownik jest niedostępny   Jamajczyk 

Napisany 19 luty 2012 - 18:52

przemiany sa dla mnie do rozwoju a nie rpzerabiania swoich negatywnych problemow, tylko tych pozytywnych wyzwan, a szymona poprosilem o skasowanie tego topiku ktory w zasadzie ja nakrecalem

#78 Użytkownik jest niedostępny   Jamajczyk 

Napisany 19 luty 2012 - 23:21

dla mnie prawdziwosc jest relatywna i nie moge uznac jej istnienia

z jednej strony pawel zrozumial ze chodzi mi o relatywizm i mi to powiedzial jednak nadal nie zastosowal go do swojego "jest" ktore napisal w pierwszym poscie stad koncze to co zaczalem, uswiadomic mu ze sprzedal model wyjety z kontekstu : )

Ten post był edytowany przez Jamajczyk dnia: 19 luty 2012 - 23:28

#79 Użytkownik jest niedostępny   Jamajczyk 

Napisany 05 marzec 2012 - 00:32

odnosnie prawdy nawet mateusz pisal ze jest w stanie zakwestionowac istnienie swojej reki, wiec pytanie czy historia "mam reke jest prawdziwa" hahahahaha ;] odpisz mi bo ja sam mu ufam i wiem ze ma racje tak samo jak i reke;]

takze jesli uznajesz za prawdziwa jakas intencje kto0ra nadala temu postac taka jak mu nadajesz uwazam ze uwiezyles w mysl a ja sobie na to nie pozwalam w tak meta pradziwym przekonaniu jak istnienie prawdy

Ten post był edytowany przez Jamajczyk dnia: 05 marzec 2012 - 00:33

Prześlij ten temat:

• 4 Stron +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4