Jak przestać myśleć o wydarzeniach z przeszłości?
Napisany 06 luty 2012 - 13:13
mam taki problem. Otóż za dużo myślę o przeszłości, analizuje wszystko i to mnie bardzo męczy. Jak mogę przestać myśleć o jakimś wydarzeniu z przeszłości, dajmy na to śmierć dziadka które było dokładnie rok temu.
Do dzisiaj mam ten obraz w głowie i po prostu muszę sobie jakoś z nim poradzić. Z jakich technik mogę skorzystać? Praca na lini czasu ?
Wiem, że umysł to potężne narzędzie i mogę to zrobić.
Napisany 08 luty 2012 - 12:14
Napisany 08 luty 2012 - 14:04
Jesli chodzi o prace na subdomanlnosciach to zrobie to dzisiaj. Wyobraze sobie ze tamten obraz sie oddala i znika, jesli to nie pomoze to sie zdysocjuje i zmienie ten obraz na czarno biały, przekresle go, zrobie z niego coś co nie bedzie mialo znaczenia.
Ile razy takie coś mogę powtarzać przy jednym wydarzeniu z przeszłości ? Jesli za pierwszym razem nie poczuje roznicy to moge robic wiecej razy ?
Ten post był edytowany przez zarabianiec dnia: 08 luty 2012 - 14:08
Napisany 08 luty 2012 - 19:05
Napisany 09 luty 2012 - 21:24
zarabianiec, o 06 luty 2012 - 13:13, powiedział:
Wydaje mi sie ze nie myslisz o przeszlosci,bo takie cos jak przeszlosc nie istnieje,lecz myslisz o halunach i znieksztalconych przez swoje wlasne filtry wspomnieniach.Jesli wiec myslisz o czyms tak cholernie subiektywnym,znieksztalconym,to mozesz tez dowolnie zmieniac te obrazy.
Pracuj na obrazach,rozwalaj te ktore sa dla ciebie nieprzyjemne,zastepuj alternatywna wersja wydarzen-jest tak samo prawdziwa.
Napisany 10 luty 2012 - 14:09
tomi207, o 09 luty 2012 - 21:24, powiedział:
Wydaje mi sie ze nie myslisz o przeszlosci,bo takie cos jak przeszlosc nie istnieje,lecz myslisz o halunach i znieksztalconych przez swoje wlasne filtry wspomnieniach.Jesli wiec myslisz o czyms tak cholernie subiektywnym,znieksztalconym,to mozesz tez dowolnie zmieniac te obrazy.
Pracuj na obrazach,rozwalaj te ktore sa dla ciebie nieprzyjemne,zastepuj alternatywna wersja wydarzen-jest tak samo prawdziwa.
Przeszłość podobno nie istnieje, to tylko zbiór obrazów w moim mózgu.. chociaż, gdybym wczoraj popełnił jakieś przestępstwo to dziś bym był w więzieniu, czyli takie coś jak przeszłość musi być.
Okej popracuje na obrazach, umiem dobrze wizualizować różne sytuacje, zmieniać ich rozmiary, kolory itp więc myślę że mi to pomoże. Dam znać po jakimś czasie jak progress.
Ten post był edytowany przez zarabianiec dnia: 10 luty 2012 - 14:12
Napisany 10 luty 2012 - 22:18
zarabianiec, o 10 luty 2012 - 14:09, powiedział:
Masz racje-nasze czyny pociagaja za soba skutki-Wielkie prawo ``Przyczyny i skutku``.Ale to nie dowodzi tego ze cos takiego jak przeszlosc istnieje.Istnieje permanentna terazniejszosc ktora dynamicznie sie zmienia,dlatego mamy wplyw na nasze zycie.
Obserwujesz dotkliwy dla Ciebie skutek i probujesz wplywac na przyczyne.Pogodz sie z tym ze to przyczyna rodzi skutek i gdy on sie pojawi nie masz na owa przyczyne wplywu.Ona najwidoczniej musiala pojawic sie w twoim zyciu abys czegos sie nauczyl i mimo ze nie mozesz jej zmienic,mozesz zmienic obrazy w swojej glowie.To np.dla mnie dobra strategia.
Napisany 11 luty 2012 - 12:41
tomi207, o 10 luty 2012 - 22:18, powiedział:
Tego nie jestem pewny. Moglo by sie zdarzyc wszystko ale to co napisalem jest 'najbardziej prawdopodobnym' skutkiem tamtego zdarzenia.
Aha jeszcze jedno, nie chce robić nowego tematu wiec napisze tutaj.
Jak mozna zmienic uczucie ktore mi towarzyszy podczas danego wydarzenia? Mam tak ze kiedy moja była dziewczyna pojawia się na gadu/facebooku to zaczyna mi szybciej bić serce, czuje sie tak dziwnie.
Uczucie to pojawia sie dlatego ze przez ostatnie 1,5 roku codziennie ze soba pisalismy po kilka godzin a od jakiegos czasu pomalu zrywamy ze soba kontakt (to nie ma sensu jesli ona mieszka 700km ode mnie).
Jak moge zmienic te emocje na jakieś inne ?
Ten post był edytowany przez zarabianiec dnia: 11 luty 2012 - 12:47
Prześlij ten temat: