Społeczność GRMG: jak poprawić pamięć, spostrzegawczość, refleks - Społeczność GRMG

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

jak poprawić pamięć, spostrzegawczość, refleks inaczej jak zaktywizowac lewa półkulę

#1 Użytkownik jest niedostępny   nokturn 

Napisany 04 luty 2012 - 01:39

Jestem ewidentnie "prawopółkulowa" - wrażliwa na estetykę, relacje międzyludzkie, mam potrzebę tworzenia, codziennie mi się cos śni itd. W szkole byłam oczywiście najlepsza z polskiego, plastyki itd - matma, chemia i fizyka tragedia: na 3/4 sie wyuczyłam ale kompletnie tego nie rozumiałam. Z historia i biologia ok ale teraz (po studiach już) niewiele pamiętam z tego co umiałam w liceum:/

Jestem troche załamana tym, że tyle czasu poświęciłam na naukę a teraz 90% z tego NIE PAMIĘTAM. Chciałabym sobie "powtórzyc" pewne rzeczy (np z zakresu historii) ale żebym tym razem zapamiętała to na zawsze/była w stanie przywołać kiedy będe chciała. Robię też studia podyplomowe i dochodzi nowy materiał którego tez chciałabym się efektywnie uczyć.

Ktoś w jakimś temacie pisał że można próbowac łączyć naukę z innymi zmysłami: węch, słuchu itd: u mnie działa to tak, że np zapach czy piosenka przypominaja mi ksiażke która czytałam ale nie w sensie że przypomnę sobie autora, imiona głównych bohaterów czy całą historię tylko jakiś watek tej książki, który wzbudził we mnie najwięcej emocji.:/

No i jest tez kwestia prawa jazdy. Zapisałam się na kurs jakieś 3mies temu i wyjeździłam już przewidziane 30h ale na egz na pewno się jeszcze nie nadaję. Co jest nie tak: ciężko mi zwracać uwagę na wszystko co sie dzieje na drodze: znaki (które trzeba też "przeanalizować"), pieszych, inne samochody, ich kierunkowskazy, linie na jezdni, ocenić odległość, szybko podjąć decyzję itd. Nie mówię juz o tym, że rozmowa z instruktorem jest wykluczona (-"Yyyy... o co Pan pytał?, przepraszam, nie mam podzielności uwagi, - Zauważyłem..."). Aaa i nie mam tez orientacji w terenie: mogę byc w jakimś miejscu wiele razy i dalej nie pamiętać jak tam dojechać/jak dokładnie wyglądało.

A więc tak jak w temacie: co mogę zrobić żeby poprawic PAMIĘĆ, SPOSTRZEGAWCZOŚĆ, REFLEKS, itd?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Stachuuu 

• Locationmiasto doznań

Napisany 05 luty 2012 - 14:50

Tony Buzan - słyszałaś o tym gościu? Jeśli nie, to zacznij czytać jego książki.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Adrian Ficek 

• LocationPoznań

Napisany 05 luty 2012 - 16:14

akurat pamięć zapamiętywanie najlepszej jakości wychodzi z prawej półkuli :P więc twoja ocena swojego mózgu jest trochę zniekształcona.

zapamiętuje się najlepiej tworząc obrazy, mapy myśli, wizualizacje ruch - używając prawej półkuli.
ty chcesz nauczyć się zwykłego wkuwania czy co?

jak chcesz coś zapamiętać trwale, musisz to powtarzać. po godzinie od nauczenia, po 4h od nauczenia, po jednym dniu od nauczenia i po jednym tygodniu od nauczenia - tak mnie uczono na kursie szybkiego czytania i technik pamięciowych. tak wygląda proces zapisu na twardym dysku.

cechy które opisujesz mogą być blokowane przez dialogi wewnętrzne - historie. z moich doświadczeń z kobietami zauważyłem, że tworzą masę historii na jedno słowo, obraz w czasie gdy u mnie jeszcze, żadna myśl się nie pojawiła.
mi się bardzo zwiększyła pamięć obrazowa, łączenie faktów po oczyszczeniu umysłu z historii the workiem.

Zwielokrotnianie umysłu - to ćwiczenia dla ciebie.

to co opisujesz o przygodach z jazdą samochodem to po pierwsze proces nauki(każdy za kółkiem na początku nie miał chyba podzielności uwagi, w miarę praktyki do tego doszedł) a po drugie jakieś historie siedzące w umyśle.

co do miejsc i nie pamiętania drogi to ciekawe, bo obrazy to domena prawej półkuli, więc jak możesz mieć prawą półkulę rozwiniętą i nie pamiętać obrazów :P a po drugie, bo może znów masz tak dużo dialogów wewnętrznych, że w ogóle nie zwracasz uwagi na świat zewnętrzny.

miłego.

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1