Witaj,
Nie mogę uwierzyć, że jednak może być fajnie w życiu.
Znasz na pewno ludzi, którzy mają fajnie w życiu, udowodnij sobie, że Ty też potrafisz. Podejmij jedną decyzję z jakiejś sfery swojego życia, którą uważasz za niefajną i zobacz, że zmiana jest naprawdę możliwa. Co Ci się najbardziej nie podoba w Twoim życiu?
Szukam ciągle na siłę jakichś "ale", które rzecz jasna nie istnieją, ale ja je wymyślam.
Po co je wymyślasz? Co się za tym kryje? Wyobraź sobie swoje życie za 5,10 i 25 lat od dzisiaj jeśli nie zmienisz go. Następnie wyobraź sobie jak może być zajebiście jak zaczniesz działać. Teraz pytanie do Ciebie: co jest dla Ciebie ważniejsze: iluzoryczne poczucie bezpieczeństwa czy Twoje marzenia?
Mimo to, że zajebiście mi się układa, trudno mi podwyższać swoje standardy. Może boję się podświadomie, że wtedy coś pójdzie nie tak, może to taki strach przed porażką. Wkurza mnie to, co robić?
Ostatnio czytałem gdzieś świetny cytat, brzmiał on mniej więcej tak: "zaniechać działania ze strachu przed porażką, to tak jakby popełnić samobójstwo ze strachu przed śmiercią". Sam widzisz, że logicznie rzecz biorąc jest to nonsens, bo nie podejmując działania ku ulepszeniu swojego życia automatycznie przegrywasz. Zaczynasz więc od porażki, czemu się więc jej tak bardzo boisz?