Społeczność GRMG: Zimne ręce - Społeczność GRMG

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zimne ręce Jak pobudzić układ krwionośny?

#1 Użytkownik jest niedostępny   compridoable 

• LocationGrudziądz
  • opisSilne drzewa wicher głaszcze.

Napisany 29 styczeń 2012 - 16:00

Jest coś co chciałbym zmienić, a nie znam żadnych porządnych sposobów jak to zrobić.
Często gdy robi się trochę chłodniej moje dłonie od razu stają się zimne. Chodzi głównie o palce u rąk , ale ze stopami mam tak samo. Czasem nawet w grubych butach i skarpetach mam takie palce, że jak je zegnę to po prostu czuję jakby mi ktoś coś zimnego przyłożył. Kostki, pięty, nadgarstki - to samo.
Niby to naturalne, że gdy jest zimno to ciało się wyziębia, ale czuję, że układ krwionośny powinien lepiej sam funkcjonować. W internecie często piszą, żeby zakładać rękawiczki, albo smarować się kremami, ale ja chcę, żeby mój organizm sam nad tym pracował, zresztą rękawiczki dużo mi nie dają. Nie podoba mi się to i chcę to zmienić, szczególnie, że planuję zostać fizjoterapełtą więc lepiej, żebym miał ciepłe ręce. Niektórzy mają ciepłe w każdą pogodę.

Macie jakieś sposoby; pomysły jak to zmienić?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Mateusz Łca 

• Zobacz blog
  • LocationŁódź

Napisany 29 styczeń 2012 - 17:00

Mam tak samo.

Przedwczoraj jak wróciłem do domu z dworu, ręce były aż fioletowe z zimna :mrgreen: nie miałem wtedy rękawiczek na sobie.
Musiałem je potrzymać chwilę pod suszarką do rąk, do czasu, aż nabrały właściwego koloru.

Chociaż myślę, że akurat winą był tutaj zbyt lekki ubiór do pogody, to dołączam się do pytania.

Ten post był edytowany przez Mateusz Łca dnia: 29 styczeń 2012 - 17:00

Pozdrawiam,
Mateusz

#3 Użytkownik jest niedostępny   sam_wiesz_kto 

Napisany 30 styczeń 2012 - 02:20

Też tak mam, ale to chyba genetyka, moja mama ma tak samo, także chyba trzeba się zaopatrzyć w dobre rękawiczki.

#4 Użytkownik jest niedostępny   compridoable 

• LocationGrudziądz

Napisany 30 styczeń 2012 - 16:42

... to dość pochopny wniosek... Spora część fizjologii człowieka, a w tym ogrzewanie ciała jest sterowane przez mózg, więc szukam sposobu jak go przekonać, że warto ogrzewać także ręce.

#5 Użytkownik jest niedostępny   roza300 

Napisany 02 luty 2012 - 21:12

a moze masz problem z krazeniem krwi?? mi wystarczy jak sie troche poruszam i jest ok :)

#6 Użytkownik jest niedostępny   Mateusz Łca 

• Zobacz blog
  • LocationŁódź

Napisany 02 luty 2012 - 21:17

Też myślę, że może to być wina krążenia. Jak jest zimno, krew płynie tam, gdzie jest potrzebna bardziej i dlatego palce, dłonie są zimne.
Pozdrawiam,
Mateusz

#7 Użytkownik jest niedostępny   czary 

• LocationEuropa
  • opisFocus

Napisany 22 luty 2012 - 13:15

A uprawiasz jakis sport? Czy, jak przebiegniesz kilometr, lub dwa, to tez masz zimne rece i stopy? Ja osobiscie czesto sie z tym spotykalem u dziewczyn, ktore ze sportem mialy tyle wspolnego, co siedzenie w skateparku i ogladanie jak chlopcy staraja sie im zaimponowac.

#8 Użytkownik jest niedostępny   compridoable 

• LocationGrudziądz

Napisany 22 luty 2012 - 13:32

Faktycznie ostatnio mniej ćwiczyłem. Co więcej zaobserwowałem, że po intensywnym robieniu pompek czułem w dłoniach aż mrowienie od napływu krwi, takie samo jak czasem po siedzeniu na nodze i zejściu z niej. Sprawdzę czy po systematyczniejszym treningu permanentnie poprawię system ogrzewania rąk.

#9 Użytkownik jest niedostępny   czary 

• LocationEuropa
  • opisFocus

Napisany 22 luty 2012 - 13:56

Nie, musi to byc intensywny trening. Wystarczy ze, bedziesz sie poruszac rowerem po miescie, lub z 10-15 min. pobiegasz rano.
Ja sam jezdze rowerem wszedzie, tak niewiele, a zmienia wszystko, przede wszystkim dotleniasz organizm, poprawiasz krazenie i prace serca, a pozatym lepiej sie czujesz. Tylko fajnie miec dobry rower. Polecam te old school'owe z Holandii-na tym to sie jezdzi.
No i tez pewna role moze tu odgrywac dieta.

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1