Społeczność GRMG: Wegtarianizm - Społeczność GRMG

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wegtarianizm spostrzeżenia odnośnie wegetarianizmu

#1 Użytkownik jest niedostępny   Michal11 

• LocationTCZEW

Napisany 24 październik 2011 - 14:47

Pomysł powstał podczas kilku rozmów z ludzmi którzy nie jedli mięsa i z moich doswiaczeń
związanych z tym tematem.Jakiś czas temu gadałem z kolegą zadeklarowanym wegetarianinem -pro animalesem
Który podczas wypowiedzi użył słów :jak ja biorę kawałek mięsa do ręki to widzę że to jest martwe zwierze.
Zrozumiałem wtedy że to może właśnie oto chodzić że człowiek który tak myśli biorąc do ręki mięso tworzy sobie
w głowie obraz tego co to jest ``naprawde`` czyli w tym wypadku obraz martwego zwierzęcia albo jak gadłem z innymi wegatarianami których znam oni:`` poprostu widzą jak to zwierze jest mordowane i czują jak to zwierze cierpi``.
No Taka obserwacja którą zauważyłem.
Napisz co jeszcze wiesz w tym temacie.
Pozdrowienia

#2 Użytkownik jest niedostępny   Hermes 

Napisany 24 październik 2011 - 15:41

"Stejki trzeba jeść, a nie jakieś tam kanapeczki!"

Co do mięsa - nie potrafił bym sobie odmówić. Za bardzo je lubię. Nawet pisząc to, myślę o schabowym i na samą myśl leci mi ślinka :P

To tak samo, jakbyś wziął ziemniaka, popatrzył na niego i pomyślał: "Ten ziemniak, rósł i był kiedyś żywą rośliną :( Nie mam serca go zjeść."

Poza tym mięso jest zdrowe, wartościowe i było jedzone od zawsze. To tylko mój pogląd na ten temat, rozumiem to, że możesz się ze mną nie zgadzać, ale ja nie będe nikogo namawiał, żeby przestał jeść mięcho. ;)

Pozdrawiam

#3 Użytkownik jest niedostępny   Krzysztof Gonia 

• LocationWrocław/Żary

Napisany 24 październik 2011 - 17:35

Ludzie zawsze mówiąc co mają w głowie.
Te osoby opisały Ci, co widzą w swojej głowie kiedy patrzą na kawałek mięsa. Jeśli chcesz jeść mięso, a widzisz za każdym razem ubijane zwierze, może Ci się odechcieć jeść. Strategie można wykorzystać np. do instalowania stanów na narkotyki, jeśli nie chciałbyś ich brać - za każdym razem, gdy widzisz narkotyki odpala Ci się obraz ćpuna z dworca, którego jebią w dupę. Na tym opierały się akcje profilaktyczne w moim liceum. Przychodziły dwie osoby, mówiły jakie zjebane życie mają narkomani i na koniec puszczali film, który umacniał kotwicę ;)

Typowa motywacja OD - uciekam od nieprzyjemnego bodźca - obrazu zabijanego zwierza.

Całkiem możliwe, że za tym będzie przekonanie w stylu "zabijanie zwierząt jest złe"

Kiedy ja biorę mięso do ręki zastanawiam się co z niego zrobię do jedzenia - motywacja DO
KOCHAJzycie

#4 Użytkownik jest niedostępny   czary 

• LocationEuropa
  • opisFocus

Napisany 06 luty 2012 - 21:07

Podobno wilki w zależności od okresu jedzą różne mięso, po niektórych stają się bardziej agresywne, a po innych spokojniejsze - co ciekawe wyboru dokonują wilczyce. Skoro różnice między rodzajami mięsa maja taki wpływ na zwierzęta to mają go również i na nas. Więc na pewno dieta wegetariańska też robi swoje i często ludzie uduchowieni wybierają właśnie taką dietę - i z tego powodu uważam że warto by było spróbować, bo coś w tym musi być.
Mateusz ostatnio pisał na facebooku że w naturalny sposób przeszedł na wegetarianizm i po prostu nie je mięsa.

Zupełnie inną sprawą jest robienie obrazów związanych z zabijaniem zwierząt, czy myśleniem o tym. To jest takie samonakręcanie się własnych przekonań. Nie wiem czy chciało by mi się jeść mięso gdybym za każdym razem przed obiadem przywoływał krwawy film, jak krową masowo podrzynają gardła.

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1